VODIČ KROZ KVARTOVSKE RESTORANE (3) Stari Zagreb i Sjever imaju malo dobrih, ali jedan briljantan restoran
Jednom davno sjeverni dio Zagreba bio je sinonim za vrhunske restorane. Prije četvrt stoljeća Gračani su, primjerice, bili jedna od najuzbudljivijih gradskih restoranskih zona. Danas, pak, u sjevernom Zagrebu gotovo da i nema ambicioznih restorana pa smo, da bismo dobili koliko toliko relevantan broj lokala, morali spojiti sjeverni Zagreb koji obuhvaća Gračane, Tuškanac, Vrhovec i druge ulice na obroncima Medvednice s Gornjim Gradom, Tkalčićevom, Radićevom, Kaptolom, i ulicama koje vode prema Sjeveru, poput Medvedgradske i Nove Vesi.
adsense_content_v3
Izbor nije velik, kvaliteta često nije vrhunska, no u ovom širokom i dugačkom području već petnaestak godina radi Mano koji je unatrag par mjeseci zahvaljujući chefu Matiji Bogdanu postao jedan od najboljih hrvatskih restorana.
STARI ZAGREB I SJEVER
1. Agava, Tkalčićeva

Agava chefa Belizara Miloša uvjerljivo je najbolji restoran u glavnoj zagrebačkoj turističkoj ulici. Agava je kombinacija gastronomskog bistroa i turističkog nacionalnog restorana. Izbor sastojaka vrlo je pažljiv a kuhanje uglavnom besprijekorno. S visoke se terase pruža pogled na cijelu ulicu.
2. Royal India, Tkalčićeva

Royal India ostaje vodeći zagrebački indijski restoran. Proteini (janjetina, riba, rakovi) daleko su od prvorazrednih, ali je kuhanje veoma kompetentno, u rangu londonskih angloindijskih restorana srednje klase.
3. Melt, Radićeva

Melt je najuzbudljivija sladoledarnica u Zagrebu. Maštoviti okusi, odlični prirodni sastojci i dobro pogođene teksture čine Melt jednom od ozbiljnijih gradskih slatkih atrakcija.
4. Mano, Medvedgradska

Mano Matije Bogdana uveo je na hrvatsku restoransku scenu strogo, meritokratsko kuhanje s kakvim smo se dosad rijetko susretali. Bogdanova hrana svojom autoritativnošću i preciznošću asocira na velika europska gastronomska središta. Na vinskoj bi se karti dalo još puno raditi.
5. Brokenships, Katarinin trg

Brokenships je bistro kojeg je, gastronomski gledajući, utemeljio Tvrtko Šakota. Gospodin Šakota ondje je i kuhao, dok nije otvorio Nav. Brokenships se bavi modernijim verzijama domaće tradicijske hrane.
6. Dubravkin put, Dubravkin put

Dubravkin put na početku Tuškanca restoran je s jednom od najatraktivnijih terasa u Zagrebu. Kuhanje se može opisati kao bistronomija s dodirima fine dininga.
7. Bistro Apetit, Jurjevska

Chef Marin Rendić prije nekoliko je godina preuzeo ovaj lijepi prostor s uzbudljivom i turbulentnom prošlošću, smješten u jednoj od najljepših zagrebačkih ulica . Meni obuhvaća tartar biftek, carpaccio, par rižota i pasti, par većih komada mesa, riblje filee i hlapa.
8. Fino&Vino, Kaptol

Fino&Vino enološki je bistro. Enološki znači da imaju sjajnog sommeliera, i da je izbor domaćih vina zaista iznimno dobar. Meni je tipičan za današnju zagrebačku scenu: tartar biftek, carpaccio, par tjestenina, par velikih komada mesa, među kojima ističemo izvrsnu janjeću pljeskavicu.
9. Baltazar i Hanami Street Nova Ves

Baltazar, jedan od klasičnih zagrebačkih restorana, teško je stradao u nedavnom požaru. Hanami, u vlasništvu iste obitelji, počeo je kao sushi restoran da bi se sada pretvorio u azijski street food.
10. Asia, Nova Ves/Zvijezda

Glavni restoran legendarne gospođe Chen smješten je u velikoj staroj prizemnici između Nove Vesi i Zvijezde, s dugom restoranskom prošlošću. Asia za svoju vjernu publiku kompetentno premda s viškom msg-a, priprema tipična eurokineska jela.
11. Okrugljak, Mlinovi

Najstariji zagrebački restoran, koji gotovo neprekidno radi od 1913. godine ima spektakularan vrt i dobro meso, osobito mliječnu janjetinu. Okrugljak je vrijedna gradska institucija.
12. Plavo sunce, Gračani

Plavo sunce gastronomska je pizzeria s maštovitim sastojcima i profesionalnim kuhanje., Lasagne znaju biti odlične, salate su vrlo dobre, a pizze bi, naravno, bile atraktivnije da izlaze iz krušne a ne iz električne peći.
13. Tač, Vrhovec

Tač je ambiciozan tradicijski gastronomski restoran s vrlo dobrim mesom, sezonskim povrćem, dobrom do odličnom ribom i izvrsnom kolekcijom prirodnih vina. U Taču se kuha ozbiljno i pošteno.


